
Adopteren van een Hond: Een Nieuwe Start voor Jouw Vriend
Het herplaatsen van een hond is een ingrijpende beslissing die zowel voor de hond als voor oude en de nieuwe eigenaar een grote verandering met zich meebrengt. Een hond adopteren is niet alleen een kwestie van een nieuw huis, maar ook van een nieuwe omgeving, nieuwe routines en misschien zelfs nieuwe uitdagingen. In dit blog bespreken we wat je kunt doen in de eerste weken / maanden na de herplaatsing, hoe je alles kunt introduceren en hoe je een beter begrip kunt krijgen van jouw nieuwe viervoeter.
De Eerste weken: Stap Voor Stap
( Inderdaad WEKEN...niet DAGEN)
Creëer een Veilige Ruimte
Wanneer jouw nieuwe hond arriveert, is het belangrijk om een veilige ruimte voor hem of haar te creëren. Dit kan een plaats zijn met een mand, speeltjes en water. Laat de hond in zijn of haar eigen tempo de ruimte verkennen en geef je hond de tijd om te wennen. Dit helpt om stress te verminderen.
Haal de hond niet aan, laat het van de hond afhangen of hij of zij al contact wil.
Maak Kennis met Gezin en Huisgenoten
Introduceer je nieuwe hond rustig aan elk gezinslid. Laat iedereen op een rustige manier kennismaken zonder de hond te overrompelen. Doe dit ook zonder dwang, laat de hond beslissen of hij/ zij al dan niet contact wil maken. Het belangrijkste is om goed naar de hond te kijken en de hond de keuze te laten maken of hij/ zij dat nu al wil . Wanneer de hond zich op zijn gemak voelt, zal hij eerder openstaan voor interactie met jou en andere gezinsleden. Dit versterkt de band tussen de hond en de eigenaar, wat essentieel is voor een succesvol verhaal.
Laat voorlopig andere familieleden en vrienden nog niet op bezoek komen. Het is voor de hond al voldoende om te wennen aan de gezinsleden en zijn nieuwe thuis.

Kennismaken met andere huisdieren
Als je andere huisdieren hebt, introduceer ze dan langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden. Zorg ervoor dat de eerste ontmoetingen kort en positief zijn. Gebruik bijvoorbeeld een afscheiding of puppyren om de hond en andere dieren veilig te laten kennismaken. Observeer het gedrag van alle betrokkenen en geef ze de tijd om aan elkaar te wennen.
Samen met je andere hond wandelen is een uitstekend idee. Dit geeft ze de kans om elkaar op neutraal terrein te ontmoeten en rustig aan elkaar te wennen.
Belang van rust
Rust speelt een cruciale rol tijdens de eerste weken/ maanden na de adoptie van een hond. Het bevordert stressvermindering, helpt bij het opbouwen van vertrouwen en zorgt voor een betere aanpassing aan de nieuwe omgeving.
Een nieuwe omgeving kan stressvol zijn voor een hond. Rust en een kalme sfeer helpen de hond te ontspannen en zich veiliger te voelen. Dit kan angst verminderen en ervoor zorgen dat de hond zich sneller aanpast aan zijn nieuwe thuis. Wanneer er geen constante prikkels of drukte zijn, kan de hond zich concentreren op het verkennen van zijn nieuwe thuis.
Honden die recentelijk zijn geadopteerd kunnen overprikkeld raken door nieuwe geluiden, mensen en geuren. Een rustige omgeving helpt hierbij.
Heel belangrijk is ook om de eerste weken thuis te blijven met jou nieuwe hond. Ze hebben al voldoende te ontdekken bij jou thuis, de tuin en de nieuwe gezinsleden.
Met rust en geduld kunnen veel gedragsproblemen die tijdens de adoptie naar voren komen, zoals angst of bijten, vermeden worden. Honden hebben tijd nodig om te leren wat er van hen wordt verwacht en zich aan te passen aan nieuwe regels.

Introduceren aan de Nieuwe Omgeving
Wandelingen en Verkenning
Neem je hond mee op korte wandelingen in de buurt. Dit helpt niet alleen om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, maar ook om zijn energie kwijt te raken. Houd de wandelingen in het begin kort en positief. Laat je hond de omgeving op zijn of haar gemak verkennen en geef veel positieve bekrachtiging met woorden en lekkernijen.
Laat een herplaatser nooit los op wandeling en gebruik eventueel een anti-escape-tuigje of dubbel aangelijnd aan halsband en tuigje.
Vermijd drukke plaatsen! Enkel een fijne ontspannen wandeling in eigen omgeving is in het begin zeker voldoende. De andere activiteiten kunnen altijd nog als de hond gewend is aan zijn nieuwe situatie.
Focus op Positieve Associaties
Zorg ervoor dat je hond positieve associaties opbouwt met zijn nieuwe omgeving. Dit kan door middel van spelen, traktaties en knuffeltijd. Beloon goed gedrag en gebruik een vrolijke stem om de hond gerust te stellen.
Een Beter Begrip voor Jouw Hond
Lees Lichaamstaal en Gedrag
Honden communiceren voornamelijk via hun lichaamstaal. Besteed aandacht aan de signalen die jouw hond afgeeft. Een ontspannen houding, kwispelende staart en blinkende ogen duiden vaak op een gelukkige en zelfverzekerde hond. Aan de andere kant kunnen een lage staart, gekromde rug en verscholen hoofd wijzen op angst of onzekerheid. Ook wegkijken , wegdraaien, liplikken , hijgen, wit van de ogen tonen , geeuwen, zich uitschudden , fronsje op het voorhoofd... zijn signalen dat jou hond stress heeft en liever uit de situatie gehaald wordt, als zij zelf niet de kans heeft om weg te gaan .

Door deze signalen te begrijpen, kun je beter inspelen op de behoeften van je hond en zo voorkomen dat je hond gaat uitvallen, grommen of bijten .
Observeer en Leer
Neem de tijd om jouw hond te observeren. Elk dier heeft zijn eigen unieke gedrag en voorkeuren. Merkt je dat je hond bijvoorbeeld bang is voor harde geluiden, of dat hij graag met bepaalde speeltjes speelt? Dit kan belangrijk zijn voor het opbouwen van een sterke band en het creëren van een comfortabele omgeving.
Geef je Hond Tijd en Geduld
Herplaatsing kan een emotionele ervaring zijn voor een hond. Sommige honden hebben tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe leven. Wees geduldig en geef je hond de ruimte om te wennen. Forceer geen interacties of gedragingen; laat de hond zelf de tijd nemen om vertrouwen op te bouwen. Dit kan maanden duren

Conclusie
Door te investeren in een rustige en stabiele omgeving, geef je jouw hond de kans om zich op zijn gemak te voelen en zich te ontwikkelen tot een gelukkig en gebalanceerd gezinslid.
Door samen deze overgang te doorlopen met veel geduld en liefde, zullen jij en je hond uiteindelijk een sterke band opbouwen en genieten van een gelukkig leven samen. Geef ze de tijd , en ruimte om zich aan te passen, en je zult beloond worden met een trouwe vriend.
Het herplaatsen van een hond is een waardevolle maar uitdagende onderneming. Door een veilige ruimte te creëren en positieve ervaringen te bieden, kun je de overgang voor jouw nieuwe viervoeter vergemakkelijken. Begrip van de lichaamstaal en gedragingen van je hond helpt je om beter in te spelen op zijn of haar behoeften.
Met geduld en liefde kun je samen een sterke band opbouwen en een gelukkig leven beginnen. Vergeet niet dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft. Geniet van de reis en alle mooie momenten die jullie samen zullen delen!
Heb jij recent een hond geadopteerd? Deel jouw ervaringen in de reacties!
Wil je persoonlijke begeleiding bij je nieuwe hond ? Maak dan een afspraak via deze website.
Dit artikel is geschreven door Annick bensch , hondencoach en -trainer. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld
Reactie plaatsen
Reacties